Conjunctivita alergică - cauze și tratament

conjunctivita alergica

Conjuctivita alergică este manifestarea reacției alergice de la nivelul mucoasei oculare, inflamații de natură alergică ale conjunctivei. Afecțiunile alergice (generic alergiile) sunt generate de reactivitatea exagerată a sistemul imun în raport cu expunerea la antigeni din mediul înconjurător.

Substanțele care provoacă aceste reacții exagerate (alergice) poartă denumirea de alergeni. Răspunsul imun al organismului poate genera simptome precum: congestie a conjunctivei (ochi umflați), lacrimare, strănut, prurit, etc., iar în cele mai grave cazuri chiar șoc anafilactic (anafilaxia).

Care sunt cauzele conjunctivitei

Cei mai comuni alergeni posibil inductori ai reacțiilor alergice, sunt: praf de casă, pene, mucegaiuri (frecvent întâlniți în mediul nostru habitual), polen, fire de păr de animale și anumiți paraziți de la animal ai acestora, venin de insecte, alergiile la medicamente diverse și chiar anumite fructe (căpșuni).

Conjunctivita alergică poate apărea atât datorită poluării, prafului, polenului (primăvara) dar și datorită folosirii anumitor produse cosmetice (farduri, creme de față, creioane dermatograf, soluții de ras sau după ras).

Conjunctivita alergică este contagioasă?

Conjunctivita alergică nu se transmite, nu este o afecțiune oftalmologică contagioasă, iar acuitatea vizuală rămâne neschimbată, nefiind afectată decât în cazul în care apar complicații.

Persoanele care cunosc faptul că sunt alergice la anumite substanțe trebuie să fie foarte atente la componentele medicamentelor pe care le iau sau ale produselor cosmetice pe care le folosesc pentru ca acestea să nu le conțină.

Cum se manifestă conjunctivita alergică

Manifestările sau simptomele caracteristice în alergiile oculare sunt: 

  • pruritul local (mâncărime)
  • ochi înroșit
  • lăcrimare abundenta nepurulenta
  • în aceasta afectiune, conjunctiva devine roșie și apare o secreție nu foarte abundentă
  • edem ocular (pleoape umflate)
  • înroșirea marginilor pleoapelor. 

De cele mai multe ori pacienții asociază conjunctivitei alergice și alte alergii (rinite alergice, bronșite alergice, cum ar fi astmul bronșic alergic

Cum se trateaza conjunctivita alergică

În primul rând, în cazul în care se cunosc alergenii, evitarea și prevenirea expunerii la aceștia reprezintă o măsura esențială. Tratamentul are ca scop principal ameliorarea simptomatologiei. 
Trebuie evitate locurile în care sunt multe noxe, trebuie protejați ochii și nu trebuie ca pacientul să atingă conjunctiva cu vata, tifon sau cu mâna.

Este absolut necesar ca mâinile să fie spălate foarte des, să se utilizeze prosoape curate pentru fiecare membru al familiei, fețele de pernă să fie spălate la 90 de grade și călcate.

Ochiul afectat de conjunctivită nu se pansează niciodată, deoarece stagneaza secreția iar germenii se pot înmulți sub pansament, trebuie lăsat descoperit și tratat cu picături de ochi și mai ales igiena riguroasă.