Ce este miopia? Diagnosticare și tratament

diagnostic si tratament miopie

Problemele ochiului, precum vederea încețoșată, greutatea vizuală pe timp de noapte sau petele, pot fi inofensive sau pot semnala boli serioase. Majoritatea afecțiunilor pot fi corectate cu ajutorul ochelarilor sau a intervențiilor chirurgicale, dar există anumite cazuri în care lipsa unui control medical și a unor teste amănunțite poate provoca pierderea completă a vederii. 

De ce apare miopia

Miopia este unul dintre cele mai întâlnite defecte de vedere, ea având ca și cauză caracteristică alungirea globului ocular, ori atunci când corneea sau cristalinul prezintă o curbură prea accentuată, acest lucru având ca și consecinţă formarea imaginii în faţa retinei, de aceea persoanele cu miopie pot vedea bine la distanţe scurte, însă au o vedere slabă la depărtare.

Persoanele care suferă de miopie pot vedea suficient de bine pentru a citi o carte sau pentru a sta în faţa unui monitor, însă pot avea dificultăţi atunci când privesc la distanţă, de aceea miopia nediagnosticată poate cauza dureri de cap și suprasolicitarea ochilor datorită efortului depus pentru a obţine o imagine clară.

De ce poate suferi modificări globul ocular în cazul miopiei

Pentru ochiul normal, lumina este focalizată pe suprafaţa retinei, pe când în cazul miopiei, din cauza formei alungite a globului ocular, aceasta este focalizată în faţa retinei.

Cum se diagnostichează miopia

Diagnosticul poate fi stabilit în urma unui consult oftalmologic comprehensiv care implică teste vizuale și examinarea ochiului în detaliu folosind picături ce dilată pupila pentru a putea examina îndeaproape nervul optic dar și retina. 

Pe lângă testele de acuitate vizuală și examinarea propriu-zisă a globului ocular se va ţine cont și de antecedentele patologice personale și de predispoziţia ereditară.  

Metode de corecție în miopie

Cea mai folosită metodă pentru corectarea miopiei sunt lentilele divergente care ajută la refocalizarea luminii pe suprafaţa retinei. Ochelarii și lentilele de contact sunt în general tratamentul utilizat pentru pacienţii cu miopie fiind mai sigure și mai eficiente și cu riscuri mai reduse decât intervenţiile chirurgicale. Lentilele de contact, chiar dacă uneori pot oferi avantaje în ceea ce privește calitatea vederii și pentru faptul că sunt mai ușor de purtat, nu sunt lipsite de riscuri cum ar fi ochiul uscat, infecţiile sau alte reacţii imune.

În cazul în care este recomandată intervenţia chirurgicală, scopul acesteia este de a corecta viciul de refracţie prin modificarea formei corneei, în abordarea chirurgiei corectoare a miopiei existând mai multe tehnici printre care și LASIK, keratectomia fotorefractivă, implantarea inelelor corneene sau implantarea de lentile intraoculare.