Controlul oftalmologic la copii. Când mergem la oftalmolog?

control oftalmologic la copii

Schimbările din ultimul an și jumătate aduse de pandemie ne-au făcut pe mulți să petrecem mai mult timp în fața dispozitivelor electronice Astfel, ochii noștri sunt supuși unui stres suplimentar și nu puține sunt cazurile în care pacienții ajung în cabinetul medicului oftalmolog cu afecțiuni oftalmologice exacerbate. În cazul copiilor, pe de altă parte, școala online a crescut numărul copiilor diagnosticați cu miopie. Am pregătit pentru tine câteva sfaturi utile!

Când facem controlul oftalmologic la copii?

Societățile profesionale de oftalmologie recomandă părinților să meargă la controale oftalmologice anuale cu cei mici până la vârsta de 3 ani. Situația e puțin diferită în cazul bebelușilor prematuri, deoarece aceștia necesită control de specialitate la iețirea din maternitate și, de asemenea, controale frecvente în primele 6 luni de la naștere.

Controale anuale după începerea școlarității

După ce copilul începe clasa pregătitoare, iar activitatea didactică este mai intensă, medicii oftalmologi recoamandă controalele anuale, pe care vă recomandăm să le programați fie în preajma zilei de națtere a copilului, fie înainte de începerea anului școlar, pentru depistarea la timp a miopiei. 

Societatea Americană de oftalmologie recomandă ca pentru prevenirea apariției miopiei, copiii să petreacă cel puțin o oră pe zi afară pentru ca ochiul să acomodeze, să ”exerseze” privirea la distanță. 

În ce constă controlul oftalmologic la copii

Controlul oftalmologic la copii diferă în funcție de vârsta copilului și a problemelor de sănătate existente