Optica medicala

Atât pentru adulți, cât și pentru copii, examenele oftalmologice reprezintă o parte importantă a întreținerii și evaluării generale a sănătății oculare. Ochii trebuie verificați în mod regulat pentru a vă asigura că puteți vedea cât mai bine posibil. Examenele oftalmologice regulate vor indica, de asemenea, semne de afecțiuni oculare sau afecțiuni care vă pot afecta nu numai vederea, ci sănătatea generală. Viziunea și sănătatea ochilor sunt o parte atât de critică a învățării și dezvoltării, prin urmare, recomandăm cu tărie examinarea ochilor pentru sugari și copii.

Servicii de optică medicală la TENMED

1.    Determinare dioptrii

Dacă, în cadrul unui control oftalmic de rutină, doctorul vă comunică necesitatea corectării vederii – fie că purtați sau nu ochelari sau lentile de contact – , atunci pasul următor este determinarea dioptriilor.  
Determinarea dioptriilor se realizează cu ajutorul autorefractorometrului. 

În timp ce vă fixați bărbia in fața aparatului pentru stabilitate, vi se va cere să vă concentrați asupra unei imagini sau a unui punct de lumină. Autorefractorometrul determină automat corecția necesară pentru a plasa „punctul de focalizare” deasupra retinei – zona sensibilă la lumină din partea din spate a ochiului responsabilă pentru procesarea corectă a imaginilor. 

Rezultatul obținut poate însemna o rețetă pentru ochelari. 

2.    Măsurare dioptrii ochelari vechi

Purtarea ochelari pe baza rețetelor mai vechi pentru ochelari cu convingerea că sunt încă funcționali este o concepție greșită și des întâlnită. A purta ochelari care nu mai sunt conformi cu prescripția ta corectă poate avea un impact negativ asupra vederii. Fie că este o ușoară diferență în acuitatea vizuală, fie că aveți o vedere dublă, ar putea însemna că este timpul să obțineți ochelari noi.

Ar trebui să luați în considerare posibilitatea de a avea nevoie de ochelari noi atunci când nu aveți aceeași claritate vizuală ca înainte. Poate că lucrurile par puțin încețoșate sau descoperiți că trebuie să vă strângeți ochii pentru a vedea ce aveți în față - acest lucru nu ar trebui să se întâmple dacă aveți prescripția corectă.

Un indiciu care să vă convingă că aveți nevoie de noi dioptrii este atunci când vă simțiți mai relaxați sau ușurați după ce nu mai purtați acei ochelari. Alte simptome ce pot să apară: tulburări oculare, disconfort și chiar dureri de cap.

Dacă vă confruntați cu oricare dintre aceste efecte, este timpul să vă schimbați vechea rețetă pentru una nouă, mai ales dacă a trecut mai mult de un an de când v-ați vizitat ultima dată medicul oftalmolog.

3.    Asistență alegerea ochelarilor potriviți

Ați observat că unii oameni care poartă ochelari au crestături mici pe părțile nasului? Sau poate ați experimentat personal o durere în spatele urechilor care dispare în mod misterios când vă scoateți ochelarii?

Ambele probleme sunt frecvente și sunt cauzate de ochelarii care nu se potrivesc corect. Ochelarii care se potrivesc bine ar trebui să distribuie presiunea uniform pe nas, în conformitate cu  lățimea capului și urechi. Și, desigur, ar trebui să completeze și tipul tău de față. 

La TenMed, specialiștii noștri vă vor sfătui în alegerea corectă a lentilelor și tratamentelor, în alegerea ramei potrivite chipului dvs. și a stilului de viață. În cadrul consultației veți fi informați cu privire la următoarele:

  • Proiectarea și poziția corectă a ”podului”
  • Lățimea cadrelor, ce nu trebuie să fie mai mare decât lățimea feței la tâmple
  • Partea superioară a cadrelor, ce nu trebuie să fie mai mare decât linia sprâncenelor
  • Marginea inferioară a cadrelor, ce nu trebuie să se așeze pe obraji, altfel vor putea provoca iritații sau roșeață

4.    Ochelari de soare

O pereche excelentă de ochelari de soare vă poate evidenția/pune în valoare instantaneu aspectul - chiar dacă purtați doar blugi și tricou. Trucul, desigur, este să știți care este perechea potrivită pentru dvs.

Consultanții noștri vă sfătuiesc ca, pe lângă cele două reguli de mai jos, sa țineți cont de chestiunile menționate în alegere ochelarilor potriviți (link pct.3):

  • forma ochelarilor de soare ar trebui să fie opusă formei feței;
  • investiți într-o pereche cu o formă clasică, astfel încât să le puteți purta mulți ani.

Un aspect și mai important în alegerea acestor ochelari este să vă asigurați că lentila acestor ochelari de soare este cu protecție UV.

Principalii “furnizorii” ai razelor UV dăunători ochiului sunt: soarele, aparatele de sudură, aparatele de bronzat artificiale.

Expunerea prelungită la radiațiile ultraviolete a ochiului, fără a fi protejat de ochelari de soare, poate duce la afectarea cristalinului, rezultând cataracta. Cataracta și degenerarea maculară sunt cele mai frecvente boli de ochi cauzate de expunerea la razele soarelui. La fel ca și bolile de piele provocate de expunerea îndelungată la soare, bolile de ochi au o dezvoltare progresivă; ele evoluează gradat pe parcursul mai multor ani.

De reținut că lentilele de culoare închisă nu asigură neapărat o protecție mai bună decât cele deschise la culoare. Protecția este asigurată de filtrul inclus în lentilă și nu de culoare.

5.    Ochelari de vedere

Alegerea lentilelor pentru ochelari

Pentru a ști cum să alegeți ramele și lentilele care vi se potrivesc, trebuie să stabiliți de la început utilitatea ochelarilor:

  • cu port continuu (în cazul miopiei și hipermetropiei)
  • doar pentru citit (în cazul prezbiției);
  • combinați, pentru defecte de vedere combinate, cu ochelari bifocali sau cu lentile progresive.

Să cumpărați lentile necesită decizii asupra designului lentilelor, materialului acestora, și a tratamentului pe care îl alegeți pentru lentile.

6.    Ochelari pentru copii

Problemele de vedere la copii pot apărea de la cea mai fraged vârstă, însă vestea buna este ca, cu cât sunt depistate mai repede, cu atât cresc șansele să fie corectate în totalitate.

Când vine vorba de alegerea ochelarilor potriviți pentru copii, specialiștii noștri recomandă ca lentilele aceștia să fie cu protecție UV si cu protecție  pentru lumina albastra.  Protecția UV va proteja ochii copilului de razele nocive ale soarelui, iar protecția pentru lumina albastră îi va proteja ochii de lumina produsă de dispozitivele electronice,ce duce la obosirea și lăcrimarea ochilor.

Fiind vorba despre copii destul de mici, de doar 1-4 ani, atunci când alegeți ramele ochelarilor de vedere, va recomandăm să vă orientați spre rame cât mai flexibile.


7.    Lentile de contact

Pot fi de diferite tipuri: cu purtare continuă sau ocazională, zilnice (de unică folosință, pentru diminuarea riscului de reacții alergice) sau pentru o perioadă de până la o lună, cu purtare peste noapte sau cu tehnologia HYDRACLEAR® pentru o oxigenare maximă

Un consult optometric sau oftalmologic este obligatoriu înainte de prima purtare, deoarece poate exista o mică diferență între dioptriile ochelarilor și ale lentilelor de contact; printre altele, specialistul vă va arăta cât de ușoară este aplicarea și îndepărtarea lentilelor.
 

8.    Accesorii


9.    Protecție lumină albastră

Tratamentul pentru lumina albastră ne protejează ochii de lumina ecranelor digitale precum cele ale telefonului, tabletei, laptopului, monitorului sau al televizorului. Datorita evoluției tehnologiei, și odată cu aceasta, a creșterii, de la an la an, a timpului petrecut în fata acestor ecrane, ochii necesita măsuri suplimentare de protecție. Cea mai eficientă soluție este purtarea unei perechi de ochelari cu lentile prevăzute cu un tratament împotriva luminii albastre.

Acest tratament este necesar fiindcă lumina albastră obosește foarte tare ochii (apropierea de ecran și expunerea îndelungată). Această protecție este recomandată de către specialiștii noștri mai ales în cazul copiilor, fiindcă aceștia petrec din ce în ce mai mult timp folosind aparatele digitale, ceea ce in timp le-ar putea afecta vederea. Însă, nici adulții nu trebuie sa neglijeze acest tratament, in condițiile in care tot mai multe meserii impun utilizarea aparatelor digitale cel puțin câteva ore pe zi.

10.    Soluții pentru ochii uscați